Taula rodona: ‘Menjadors ecològics a les escoles’, organitzada per l’AMPA de Bisbat d’Egara i amb la participació de +MÉS

Taula rodona: ‘Menjadors ecològics a les escoles’, organitzada per l’AMPA de Bisbat d’Egara i amb la participació de +MÉS

El dimecres 26 de novembre s’ha celebrat la I Taula Rodona sobre ‘Menjadors Ecològics a les Escoles’,  organitzada per l’AMPA de l’escola Bisbat d’Egara de Terrassa,  i orientada a aclarir els dubtes sobre si és possible un altra model més saludable,  tant des del punt de vista educatiu com nutricional.

A la Taula Rodona hi han particiat: Jordi Folch, responsable d’activitats educatives de l’entitat l’EINA COOPERATIVA; Joan Costa, President de la nostra cooperativa +MÉS Eficiència Social; i la dietista-nutricionista Soledad Onieva. Ha presentat l’acte en Damìà, de l’AMPA.
Les preguntes que han fet els assistents han sigut molt variades i han anat des de ‘Hi ha diferència entre menjar productes ecològics i rics en proteîna vegetal i ser vegetarià?‘ a ‘Els monitors han de ser educadors o només vigilants?‘ o ‘Per què parlem d’inclusió social a l’espai del migdia?‘…

Els pares i mares que han assistit a la trobada s’han mostrat molt interessats en tot el que concerneix al Espai del Migdia. I, sobretot, en el que correspon a una alimentació saludable. Per a això, Soledad Onieva ha remarcat que “els adults, a casa i a l’escola, hem de donar el mateix missatge als infants. Aquest ha de ser el d’una alimentació equilibrada, saludable, potenciant la proteïna vegetal al 50% amb l’animal. I, a la vegada, atractiva, que en gaudeixin“, i ha continuat dient “Amb això es poden evitar molts problemes de sobrepès quan arriben a l’edat adulta“.

mesmes-taula-rodona-bisbatLes intervencions d’en Jordi Folch i en Joan Costa s’han referenciat contínuament l’una amb l’altre, per que els seus projectes tenen molts punts en comú. D’una banda, en Jordi Folch ha explicat el seu projecte de lleure, que es basa en racons on l’infant tria l’activitat, i en el treball de proximitat donant eines als monitors. D’altra, en Joan Costa ha manifestat que l’alimentació que oferim és, en la seva major part, ecològica, de producció integrada i de proximitat. A més, ha remarcat l’estreta relació que hi ha entre els infants i els productes que es cuinen a les escoles, gràcies a l’activitat del ‘Xef del Dia‘, amb la qual se’ls hi ensenya com és cuinen els aliments més nous, i participen en la seva elaboració. Tots dos s’han sentit molt afins pel que fa a les seves idees de treball. Fins i tot Jordi Folch ha explicat com aquests tipus d’activitats que fem a +MÉS, formen part del tarannà d’Eina Cooperativa.

Respecte al tema econòmic, ha hagut molt optimisme entre els presents, qui pensaven que les empreses tenen molts beneficis. En Joan Costa ha explicat que “això no és així, i menys amb projectes que porten valor afegit nutricional i pedagògic. Encara que col·laborar amb entitats com Eina Cooperativa o +MÉS és un avantatge per als infants i les famílies, ja que destinem a els beneficis a Beques Menjador, Bancs d’Aliments, o altres projectes socials relacionats amb l’infància i llurs famílies”.

A més de les 60 persones que han hagut a la sala, i gràcies al ‘streaming‘ que han preparat des de l’AMPA, moltes persones que no han pogut acudir a la cita, han seguit la xerrada a través de la xarxa en directe, calculant més d’un centenar de persones. (Clica aquí per veure la xerrada completa)

Cooperativa subvencionada per l'ORDRE EMO/250/2013, per al foment de les empreses cooperatives (Incorporació de socis de treball)

Logos